Operaties en behandelingen

De rol die huisdieren in het gezin spelen is de laatste decennia flink veranderd. Vroeger werden dieren voornamelijk om praktische redenen gehouden, tegenwoordig worden huisdieren door de meeste eigenaren gezien als een volwaardig lid van het gezin.

Terecht mag een huisdiereigenaar verwachten dat een operatie of ingreep zo veilig mogelijk, steriel en met deskundigheid wordt uitgevoerd.

Individuele aanpak

Per patiënt en per ingreep zal er door de dierenartsen van Dierenkliniek Lieshout worden bepaald wat de juiste aanpak is.

Uw medewerking

Daarnaast vragen we voor bepaalde zaken ook uw medewerking zodat we de risico’s, die altijd verbonden zijn aan een operatie of narcose, tot een absoluut minimum kunnen beperken.

Tijdstip

Operaties worden in de meeste gevallen ‘s morgens vanaf 09.00 uur ingepland. Maar een ander tijdstip is in overleg altijd bespreekbaar.

Net voor en tijdens de operatie

Na het scheren van de operatiepatiënt en het zalven van de ogen (ogen blijven open tijdens de operatie en kunnen zonder zalf uitdrogen) zal deze in de operatiekamer op een warmtebed worden gelegd. Dit om verlaging van de lichaamstemperatuur tijdens de operatie tegen te gaan.

Metingen

Tijdens de operaties worden gegevens over de circulatie en ademhaling (twee vitale functies) steeds gemeten en de dierenarts en paraveterinair houden deze metingen via weergave op de monitor steeds in de gaten. Ademhaling wordt via CO2-meting in de uitademingslucht gemonitord. De circulatie via ECG en zuurstofsaturatiemeting in het bloed.

Steriel

Wij vinden de steriliteit van de uitgevoerde operaties zeer belangrijk en de meeste standaardingrepen voeren we uit zonder gebruik van antibiotica. Om de steriliteit van operaties in de operatiekamer te waarborgen hebben we ook daarvoor nauwkeurige protocollen ontwikkeld.

  • Hygiëne protocol
  • Narcose
  • Voor- en nazorg
  • Laparoscopische sterilisatie

Hygiëne protocol

Badderen bij de dokter

Huidproblemen vragen vaak een uitgebreid plan van aanpak. Een onderdeel van het behandelplan kan zijn dat het dier gewassen moet worden met speciale shampoo. Niet iedereen kan of wil zijn huisdier thuis in de badkamer hebben. Heel begrijpelijk, want aan het eind van zo’n wasbeurt is vaak niet alleen het dier doorweekt: ook eigenaar en badkamer zijn kletsnat en zitten vol haren.

Een goed alternatief is het dier (laten) wassen in de kliniek. Wij hebben een speciale wasbak met onderin een anti-slipbodem. Ook zijn we ruim voorzien in oude handdoeken om je dier weer lekker af te drogen.

Let op, we hebben het hier niet over een professionele trimbeurt, daarvoor maak je beter een afspraak bij een trimsalon.

Narcose

Verschillende werkwijzen voor narcose

Een chirurgische ingreep doen met alleen een plaatselijke verdoving blijft altijd moeilijk omdat de meeste dieren niet rustig blijven zitten op de behandel- of operatietafel.

Honden

Bij chirurgische ingrepen bij de hond wordt er eerst een injectie gegeven die uw hond kalmeert. Uw dier wordt rustig maar is zeker niet in slaap. Na een kwartier wordt er met behulp van een infuus een tweede middel rechtstreeks in de bloedbaan toegediend. Na de tweede injectie is uw hond wel volledig onder narcose. Kleine ingrepen kunnen dan worden uitgevoerd.

Katten

Bij katten gebruiken we doorgaans een injectie met inslaapmiddel en een pijnstilling. Bij langdurige operaties bij de kat schakelen we over op gasnarcose en een waakinfuus.

Grotere ingreep

Betreft het een grotere, langer durende operatie, dan wordt uw hond verder met zuurstof, isofluraan en een waakinfuus onder narcose gehouden, zolang als het nodig is. Via dit infuus wordt tijdens de operatie steeds vocht toegediend. Dit verbetert de doorbloeding, wat een verhoging van de veiligheid en een verbetering van de genezing geeft. Bijkomend voordeel is dat via ditzelfde infuus pijnstilling en indien nodig medicatie kan worden toegediend.

Zeer kleine huisdieren

Deze doen we onder narcose met enkel zuurstof en isofluraan. Groot voordeel is dat de dieren zeer snel wakker zijn en de veiligheid is groot.

Onze narcose

In Dierenkliniek Lieshout beschikken we over een zeer veilige narcose. In samenwerking met de anesthesioloog van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben we hiervoor protocollen opgesteld waar wij ons strikt aan houden.

Voor- en nazorg

Voorzorg

Eten en drinken

Wij verzoeken u uw hond of kat 15 uur voor de operatie geen eten meer te geven. De bak met water moet gewoon blijven staan. In tegenstelling tot bij de hond en de kat, is het bij knaagdieren juist van belang het dier tot het moment van brengen gewoon te laten eten.

Uitlaten

Als er een echo van de blaas gemaakt moet worden bij uw hond of kat, dan drie uur voor de afspraak niet meer laten plassen. Bij andere ingrepen (waaronder ook een echo van de buik) uw hond voor het brengen naar de praktijk graag goed uitlaten.

U

En wellicht een open deur: onze ervaring is dat hoe rustiger de eigenaar is voor een operatie, hoe rustiger het dier ook is. Zorgt u er alstublieft voor telefonisch goed bereikbaar te zijn. Graag uw telefoonnummer en, liever nog, mobiele telefoonnummer bij ons achterlaten zodat wij u altijd kunnen bellen voor eventueel overleg.

Laatste voorbereidingen

Voor een operatie of ingreep wordt uw huisdier bij binnenkomst gewogen. Op het gewicht van uw huisdier wordt de juiste hoeveelheid narcosemiddel afgestemd. Ook wordt er bekeken of het huisdier geen last heeft van overgewicht. Overgewicht is een kleine risicofactor bij operaties. Daarnaast zal er door een van onze dierenartsen een algemeen lichamelijk (pre-anesthetisch) onderzoek worden uitgevoerd. Hierbij wordt de pols beoordeeld, hart en longen worden beluisterd en er wordt gekeken naar de slijmvliezen. Mochten hieruit bijzonderheden naar voren komen dan kan er geadviseerd worden een röntgenfoto of hartecho te maken. Een aanvullend bloedonderzoek behoort ook tot een van de opties. Ook kunt u uiteraard om een aanvullend bloedonderzoek vragen als u daar prijs op stelt. Dit wel altijd minimaal vier werkdagen voor de operatie afspreken.

Nazorg

Ontwaken

Door het gebruik van gasnarcose worden de dieren na de operatie snel wakker. Dit gebeurt gecontroleerd en rustig in onze aparte dierenopvang. Daar ligt de patiënt ook op een verwarmingsmat en is afgedekt om afkoeling te voorkomen. Uw dier blijft bij ons tot het voldoende wakker is om verantwoord mee naar huis te nemen.

Alert?

Lijkt uw dier bij thuiskomst nog niet helemaal alert dan kan een warm en rustig plaatsje erg prettig zijn. Leg de patiënt niet op de bank! Hij of zij kan er gemakkelijk vanaf vallen.

Eten en drinken

Het is beter geen water en eten te geven tot uw dier helemaal goed wakker is. Bij een suf dier is er altijd een risico op verslikken. Geef uw hond of kat na operatie of ingreep dan een heel klein beetje eten. In geval van misselijkheid kan uw dier namelijk gaan braken. Een enkele keer braken na een operatie is geen probleem, maar het is niet goed als het braken aanhoudt. De eerste dag na de narcose moet uw huisdier weer willen drinken, de tweede dag weer willen eten. Heeft uw hond of kat na twee dagen nog niet gegeten of gedronken, dan graag contact met ons opnemen voor overleg.

Uitlaten en bewegen

Uw hond de eerste dagen na de operatie aan de riem uitlaten. De kat de eerste dagen binnen houden. Een narcose werkt soms nog enkele dagen door waardoor een dier minder alert kan zijn.

Probeert u springen en spelen bij een huisdier dat net een operatie heeft ondergaan zo veel mogelijk te voorkomen. De hond mag de eerste tien dagen niet zwemmen.

Operatiewond

Het kan geen kwaad wanneer er wat wondvocht of een klein beetje bloed uit een operatiewond komt. Dit kan nog wel eens gebeuren wanneer een hond gaat staan na een periode rustig gelegen te hebben. Bij serieus bloeden van de operatiewond verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Controle

In de meeste gevallen zien we u samen met de patiënt na tien dagen terug voor nacontrole en (eventueel) het verwijderen van de hechtingen. U kunt altijd terecht tijdens ons open spreekuur, maar natuurlijk is het ook mogelijk een afspraak te maken. Bij sommige ingrepen is het noodzakelijk dat we de patiënt eerder en soms ook meerdere keren terugzien voor controle; bijvoorbeeld wanneer er een spalk is aangebracht.

Spalk

In een enkel geval kan een spalk gaan drukken. U moet hier goed op bedacht zijn en uw hond of kat goed in de gaten houden. Als uw hond of kat een van de volgende symptomen laat zien, moet u direct bellen:

  • Opeens niet meer eten
  • Poot niet meer belasten
  • Bijten aan het verband
  • Het krijgen van koorts (temperatuur is hoger dan 39,5 Celsius)
  • Het zwellen van de tenen
  • Stinken van het verband
  • Afzakken van het verband waarbij de tenen niet meer zichtbaar zijn

En mocht u iets niet vertrouwen, ongerust zijn, of u heeft vragen: belt u ons dan!

Laparoscopische sterilisatie

Sterilisatie hond: diervriendelijke behandeling!

Er bestaan verschillende redenen om uw hond (teef) te laten steriliseren. De eerste reden is het gemak, zowel voor de hond als voor uzelf. Uw hond wordt namelijk niet meer loops, raakt niet ongewenst gedekt, heeft geen periode van dracht meer en heeft ook niet meer met schijnzwangerschappen met (veel) melkgift te maken. Maar wellicht nog belangrijker is dat een sterilisatie van uw hond ook medisch gezien een verstandige keuze is. Als de eierstokken van uw hond namelijk op jonge leeftijd worden verwijderd, worden er geen hormonen meer geproduceerd die tumoren in de melkklieren kunnen veroorzaken. Bovendien kan uw hond geen baarmoederontsteking meer krijgen en verlaagt u de kans op het ontstaan van suikerziekte.

Onze methode: laparoscopische sterilisatie

Er bestaan twee verschillende vormen van sterilisatie, waarbij Dierenkliniek Lieshout de beste en meest diervriendelijke behandeling aanbiedt. Deze zogenaamde laparoscopische sterilisatie is in tegenstelling tot een buikholte operatie veel minder ingrijpend voor uw hond. We maken twee kleine gaatjes die uiteindelijk ook maar één of twee hechtingen bevatten. Daarnaast maken we geen gebruik van hechtdraad in de buikholte, dus er komt geen lichaamsvreemd materiaal in het lijf van uw hond terecht wat het lichaam uiteindelijk weer moet opruimen. Dit zorgt voor een veel sneller herstel van uw hond en ook voor veel minder pijn. Heeft uw hond een baarmoederontsteking? Dan is laparoscopische sterilisatie helaas niet mogelijk en moeten we gebruikmaken van de oude methode.

Hoe gaat sterilisatie van uw teef in zijn werk?

De sterilisatie van uw teef wordt uitgevoerd door onze dierenarts W. Jansen. Hij is gespecialiseerd in het uitvoeren van laparoscopische sterilisatie dankzij de vele opleidingen die hij gevolgd heeft en zijn jarenlange werkervaring met deze behandeling. Er zijn dan ook heel veel andere dierenklinieken die hun cliënten doorsturen naar Dierenkliniek Lieshout voor laparoscopische sterilisatie. Uw hond wordt eerst algemeen onderzocht en vervolgens onder volledige narcose gebracht. De ingreep duurt in totaal zo’n 30 tot 60 minuten en de gehele behandeling neemt 60 tot 120 minuten in beslag. De sterilisatie van uw teef vindt meestal enkele weken voor of na de loopsheid plaats, het liefst op een nog jonge leeftijd (na de eerste of tweede loopsheid).

Uw hond na de sterilisatie

Na de sterilisatie van uw hond hebben de meeste teven de neiging dikker te worden van dezelfde hoeveelheid voer. Ook hebben ze meestal meer eetlust. U kunt dan het beste minder voer aan uw hond geven of kiezen voor lightvoer of afslankvoer. Naast dikker worden komt het ook voor dat de vacht wat veranderingen vertoont. Een verandering van het gedrag van uw hond na sterilisatie komt in onze praktijk zelden voor.

Wilt u meer te weten komen over de sterilisatie van uw teef of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons.

Terug naar de kliniek