Titeren

Wat is titeren?

Titeren is testen of uw hond nog voldoende beschermd is na een eerdere vaccinatie. Dit doen we door de hoeveelheid beschermende afweerstoffen tegen een ziekteverwekker in het bloed te meten.

Wat is een goed moment om deze titerbepaling te laten uitvoeren?

Een hond wordt gevaccineerd op zes, negen en twaalf weken leeftijd en daarna als hij een jaar oud is. Dit noemen we de basisvaccinatie. De hond is dan goed beschermd tegen Hondenziekte (Distemper), Leverziekte (Hepatitis), Parvo en Ziekte van Weil (Leptospirose). Vaccinatie tegen de eerste drie ziektes geeft, als de basisvaccinatie compleet is, bescherming voor drie jaar. Het vaccin tegen Leptospirose en/of kennelhoest moet elk jaar herhaald worden en kan niet getiterd worden. Een goed moment voor de titerbepaling is dus op een leeftijd vanaf vier jaar, maar kan indien gewenst ook al op eenjarige leeftijd.

Voordelen van titeren

Alleen vaccineren als het nodig is. Het komt voor dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed zelfs drie jaar na vaccinatie tegen DHP hoog genoeg is om vaccineren (of hertesten) met drie jaar uit te stellen. De test duurt slechts tien minuten, je mag dus op de uitslag wachten.

Nadelen van titeren

De test is ongeveer even duur als vaccineren en als de waarde te laag is moet vaccineren daarna alsnog. De test is voor drie componenten, maar niet voor elke geteste ziekte is een apart vaccin beschikbaar als deze te laag is; dan moet het hele pakket gegeven worden. Sommige honden hebben stress van de bloedafname. Alleen DHP kan getest worden, Ziekte van Weil en Kennelhoest niet.

Terug naar hond